fbpx

14 подарунків з Івано-Франківська: що дарувати від місцевих виробників

Новорічні свята чудовий час, щоб дарувати подарунки рідним та близьким. Чудово, коли подарунок є приємний та корисний тому, кому ви його даруєте та ще й приносить користь місту. Тому «Куфер» пропонує підбірку ідей для подарунків від місцевих виробників. 

Книжки

Тут можна було б поговорити про франківських авторів, але ми пропонуємо звернути увагу в першу чергу на франківські видавництва.

Світова художня класика від «Вавилонської Бібліотеки»

Проєкт стартував у 2013 році як громадський перекладацький проєкт під керівництвом Романа Малиновського. У 2016 році «Вавилонська Бібліотека» трансформувалася у повноцінне видавництво. Спеціалізуються вони на перекладній літературі визнаної класики.

Вибрати подарунок буде з чого — видавництво видало 17 книг, серед яких особливу увагу варто звернути на класика американської літератури Курта Воннегута та французької —Бориса Віана.

Їхня остання новинка — роман ДіБіСі П’єра «Вернон Господь Літтл»: про п’ятнадцятилітнього підлітка, який через курйозний збіг обставин опиняється на лаві підсудних під загрозою смертної кари за десятки вбивств (при тому, що жодного них він робив).

ДіБіСі П'єр "Вернон Господь Літтл"
Цей роман називають одним з найяскравіших та найзухваліших дебютів ХХІ століття

З усіма книгами можна ознайомитися на сайті, зробити замовлення можна там ж.

Мертва література від «П’яного корабля»

«П’яний корабель» — незалежне видавництво, що спеціалізується на перекладній поезії та прозі. Заснували його поет Мірек Боднар і перекладачка Христина Михайлюк.

«П’яний корабель» жартома називають видавцями мертвих і проклятих поетів. Хоча б тому, що частина їхніх авторів — Рафал Воячек, Джим Моррісон, Ґеорґ Гайм, Вацлав Граб’є — померли (з різних причин), не доживши навіть до 30 років.

Але якщо ви не любите похмурої літератури, зверніть увагу на сербського письменника Данила Кіша та його роман «Мансарда».

Замовити книги можна на сторінці видавництва у Facebook.

Цей роман - химерна історія про юнака Орфея, який намагається відшукати баланс між своїм життям, любов’ю та мистецтвом

Різдвяні історії від Discursus

Видавництво «Discursus» створили в 2013 році Василь Карп’юк та Ярослав Голодюк. Видають вони сучасну художню літературу та нон-фікшн. Варто також додати, що де-юре їхні книжки будуть подарунком не з Франківська, а з села Брустурів Косівського району, де офіційно зареєстроване видавництво.

Якщо шукати щось святкове, то видавництво має дві атмосферні книги: «Амстердам — Київ. І трохи святого Миколая» Галини Рис та збірка оповідань «Різдвяний янгол» Ярослави Терлецької та Галини Петросаняк. До речі, одне з них можна почитати у нас.

З усіма книгами видавництва можна ознайомитися на сайті.

Збірка оповідань "Різдвяний янгол"
Якщо ви любите дуже різдвяні історії, то це підходяща збірка

Одяг та аксесуари

«Свідома мода» від MIYO

Бренд одягу дизайнерки Соломії Бутковської, який спеціалізується на лімітованих колекціях з натуральних тканин та створенні одягу через повторне використання тканин (upcycling).

Особливість бренду: всі моделі зроблені в одному розмірі. Замовити собі щось можна через сторінку проєкту у Facebook.

Одяг від MIYO

Етномотиви від CHERNIKOVA

Цей бренд вже давно відомий за межами не лише Івано-Франківська, а й України. Команда проєкту на чолі з дизайнеркою Любцею Черніковою працюють із темою традиційного одягу (українського і не тільки) та переосмилюють його на сучасний лад.

З асортиментом можна ознайомитися на сторінці проєкту, а також у крамниці в фортечній галереї «Бастіон» (пров. Фортечний, 1).

Для всієї сім’ї від Bukvica

Bukvica — багатогранний проєкт. Це і студія шовкодруку, і лінія одягу. Тобто, практичний кежуал на всі випадки життя у місті.

У студії можна знайти кружки і горнята, футболки і шапки, сукні та світшоти для всієї родини. Всі товари можна побачити на сайті.

Що замовити в Bukvica

Стильні деталі від Shuflia

Майстри сімейної мануфактури Shuflia створюють стильні аксесуари з різних матеріалів — шкіри, тканини, фетру.  Бренд пропонує рюкзаки, сумки, гаманці, блокноти. Все це зроблено вручну.

З асортиментом можна ознайомитися на сайті, а помацати вироби можна у майстерні на «Промприлад.Реновація» (вул. Академіка Сахарова, 23).

Їжа

Корисні солодощі від Mondays

Кав’ярня й кондитерська Mondays cafe&store пропонує найрізноманітніші солодощі без глютену, без борошна, без цукру. Придбати це все можна у кав’ярні на вул. Франка, 11, за телефоном (093 774 0640) чи через Instagram.

Кава від франківських палярень

Кава у Франківську не росте, але її тут обсмажують — і роблять це дуже добре. Зайти, скуштувати каву і купити можна:

  • «Moun»: вул. Лесі Українки, 3;
  • Coffee Lab: вул. Ленкавського, 17;
  • Фабрика кави: Південний бульвар, 35;
  • «Ростерія кави»: вул. Крушельницької, 2;
  • Gora Coffee Roasters: вул. Січових Стрільців, 13.

Святкові набори від «23 ресторани»

Цього року заклади мережі «23 ресторани» підготували цікаві подарункові набори-пропозиції для своїх гостей. Тож тут можна подарувати не лише їжу, але й враження.

  • від Fabbrica: підписка на 12 піц та музична підбірка;
  • від Delikacia: пряниковий будинок, набір пряників та новорічна композиція;
  • від Urban Space 100: підписка на 12 бургерів та одноденний похід в Карпати;
  • від PromBar: сет коктейлів та п’ять партій в шахи з барменом-гросмейстром (грати можна й онлайн);
  • від Manufactura: підписка на 12 гофр та сімейна фотосесія.⠀

Замовити подарунки можна за телефоном (095) 596 98 90, або в будь-якому закладі.

Солодкий символ міста від Delikacia

Майже традиційний весільний пляцок, тільки сучасний. Франківський торт вигадали і створили в 2018 році у кондитерській Delikacia, перебравши перед тим не один бабусин рецепт.

До складу торта входять два макові коржі та один хрусткий шоколадно-горіховий корж, вершково-шоколадним крем та дуже красиве оздоблення з сухофруктів, ягід та шишок. Купити його можна в кондитерській Delikacia (вулиця Незалежності, 20).

Кадр з буктрейлера книжки "Солодке печиво"

Поштівки

Для тих, хто далеко, та кого хочеться привітати — різноманітні поштівки від локальних (і не тільки) дизайнерів можна знайти в крамничці від Urban Sapce 100 (вул. Грушевського, 18).

Календарі і листи з Гоґвортсу

Якщо самих поштівок вам замало, може, треба обрати календар? І на додачу до нього справжній лист з Гоґвортсу. У майстерні WaterMill роблять чимало милих речей ручної роботи — на різні смаки.

Замовити можна через Instagram.

Мистецтво

Для поціновувачів і тих, у кого вже все є.

Акварелі та гравюри

Обрати собі щось творче (від листівок до екоторб, від акварелей до ліногравюр) можна в майстерні «Коцюбинського, 10», яку створила мисткиня та дизайнерка Христина Стринадюк.

Подивитись асортимент (або й домовитись про відвідини майстерні) можна через їхній Facebook чи Instagram.

Театр

Квитки в театр — завжди хороша ідея. Весь репертуар є на сайті театру, там ж можна замовити квитки. Зверніть увагу на прем’єри (скажімо, «Гоголь Кабаре»), чи популярну класику, яка точно всім подобається («Гуцулка Ксеня»).

Читайте також:

Дякуємо, що дочитали до кінця! Якщо вам сподобалось, то ви можете підтримати нас і допомогти «Куферу» робити більше матеріалів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте також з цієї рубрики:

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: